Montering af gelpude i sædebænken 

Får du mere og mere ondt i enden, jo længere turen er? Sådan behøver det ikke være! For gelpuden er opfundet, og her får du en vejledning i, hvordan du monterer den. 

Montering af gelpude i sædebænken

Ved at montere en gelpude øger du virkelig siddekomforten på din maskine. Lange dagsture bliver den rene fornøjelse: ikke noget med at sidde polstringen flad længere, ikke noget med at bagdelen sover, og slut med krampe. Du kan afprøve den i mange af Louis-filialerne. Eller du kan gå i gang med det samme uden at tøve. Ekstra info: betrækket skal ikke ændres ved "Operation Gelpude". 

Bemærk: dette arbejde kræver tid, ro og en smule flair for håndtering af polstringer. Hvis du ingen erfaringer har med polstring, vil følgende vejledning sikkert være en hjælp for dig. Du bør desuden spørge en af dine hobbymekanikervenner, om han vil hjælpe.


Montering af gelpude – sådan er det gjort

Trin 1: start med at fjerne betrækket

Trin 1: start med at fjerne betrækket

01 – Fjern betræk

Afmonter sædebænken, og rengør den. Løsn forsigtigt betrækket fra grundpladen. Den er som regel fastgjort med hæfteklammer, der kan vippes ud med en skruetrækker, tang eller et professionelt værktøj til fjernelse af dem. Nitter skal forsigtigt bores ud. Træk betrækket af sædebænken.

 

 

 

 


Trin 2: tegn en linje langs midteraksen

Trin 2: tegn en linje langs midteraksen

02 – Træk midterlinje

Markér nu en midterakse på siddefladen med en fleksibel lineal. Det gør du ganske enkelt ved at måle og markere midten af polstringen en række steder mellem den forreste og den bageste ende og forbinde punkterne med en lige linje.


Trin 3: tegn en linje, og bestem gelpudens position

Trin 3: tegn en linje, og bestem gelpudens position

03 – Fastlæg position

Dette gentager du på gelpuden. Nu skal du også bestemme, hvor langt fremme eller bagude gelpuden skal anbringes på siddefladen, for at knoglerne i bagdelen ved normal siddeposition kommer til at ligge ensartet på puden.


Trin 4: tegn omridset

Trin 4: tegn omridset

04 – Markering omrids

Juster puden i forhold til midteraksen. Den skal kun ende med at ligge på den lige siddeflade, og ikke på de skrånde flanker af bænken. Hvis det er nødvendigt, kan gelmaterialet klippes til med en saks. Sørg for at klippe symmetrisk i forhold til midteraksen. Start med at smøre saksen med silikonespray, så gelmaterialet ikke klæber fast til saksen, og før saksen i en lige vinkel i forhold til gelpuden.

Når gelpuden er skåret optimalt til, skal du anbringe den i den ønskede position på midten af siddefladen igen og tegne omridset af den nøjagtigt og uden at komme til at flytte den.


Trin 5: skær en udhulning i sædebænken til gelpuden

Trin 5: skær en udhulning i sædebænken til gelpuden

05 – Udskær udsparing

For nu at kunne skære et hul til gelpuden i skummet skal du tegne et skakbrætmønster inden for omridset (afstand mellem linjerne ca. 3 cm). Tag en hobbykniv, og skub bladet så langt ud af håndtaget, som gelpuden er tyk, altså ca. 15 mm. Skær nu nøjagtigt i denne dybde lodret langs linjerne i skummet uden at trykke dybt ned.


Trin 6: fjern polstringsmaterialet

Trin 6: fjern polstringsmaterialet

06 – Fjern polstring

Skummet er ikke let at skære i ét stræk. Det er bedre at trykke bladet ind langs linjerne i trin, fortsætte til næste trin, igen trykke bladet lodret ind, og efter et par trin lave et forbindende snit og sådan fortsætter du.

Når du har skåret alle linjer i skakbrættet, er det bedst at tage en skarp skraber eller evt. tage hobbykniven igen, løfte hvert skakbrætsegmet lidt mellem tommelfingeren og pegefingeren og skære det fladt ud. Skær ved første forsøg hellere for fladt end for dybt. Efter de første felter bliver det nemmere at skære segmenterne ud.


Trin 7: sådan skal en så plan udhuling som muligt se ud.

Trin 7: sådan skal en så plan udhuling som muligt se ud.

07 – Jævn udsparing

Målet er at få så plan og ensartet en flade som muligt, så gelpuden passer perfekt ned i skumplasten og flugter ensartet uden at stikke op eller synke ned. Dette arbejdstrin kræver en smule tålmodighed.


Trin 8: læg gelpuden i

Trin 8: læg gelpuden i

08 – læg gelpuden i

Læg nu gelpuden i fordybningen og kontrollér, hvor der evt. stadigvæk skal skæres lidt af.


Trin 9: fikser puden, og dæk den med fibermateriale

Trin 9: fikser puden, og dæk den med fibermateriale

09 – Dæk til med fleece

Før den endelige montering skal du dække sædet med et tyndt lag skumplast eller et fibermateriale. Prøv at spænde betrækket omkring bænken. Gelpuden skal ikke kunne ses. Gør evt. fordybningen bedre. Er du tilfreds med resultatet, kan du fiksere gelpuden endeligt i fordybningen ved at trække beskyttelsesfilmen på undersiden af.

På oversiden skal den blive siddende på gelen. Spænd den tynde skumplast eller fibermaterialet omkring sædet, klæb det evt. fast på underlaget med spraylim. Klip overskydende skum eller fibermateriale i siderne af med en saks. Hvis betrækket ikke er regntæt (f.eks. på grund af syninger eller fordi selve materialet ikke er regntæt), skal du også lægge en film mellem polstringen og betrækket, som forhindrer vand i at trænge ind (der kan til nød også bruges et stykke presenning).


Trin 10: sæt det pænt på, og sørg for, at det sidder symmetrisk

Trin 10: sæt det pænt på, og sørg for, at det sidder symmetrisk

10 – Træk betræk over polstring

Så er det igen med at holde tungen lige i munden: betrækket skal over polstringen igen. Sørg for, at det kommer til at sidde symmetrisk. Dette arbejdstrin er det godt at være to til.


Trin 11: fastgør betrækket på sædebænken igen

Trin 11: fastgør betrækket på sædebænken igen

11 – Fastgør betræk

Vend sædet om, og start midt på den bageste ende, fikser betrækket på grundpladen igen (på grundplader af plast f.eks. med en kraftig eldrevet hæftepistol, hæfteklammerne må ikke være længere end de afmonterede). Arbejd dig ud fra midten skiftevis mod venstre og højre, indtil betrækket er fastgjort bagpå.

Derefter fikserer du forenden på samme måde. Sørg undervejs for, at materialet er strammet ensartet. Pas på, at betrækket ikke trækkes skævt. Og bagenden af betrækket må heller ikke glide frem, og skal blive ved med at være lige. Over krumninger og forhøjninger på sædebænken vil betrækket i starten stritte lidt, men det forsvinder, når betrækket strammes i siderne. Nu starter du igen ved bagenden. Arbejd dig skiftevis frem i venstre og højre side, og sørg for at stramme ensartet. Andre tips og flere oplysninger om betrækket til sædebænken finder du i vores gør det selv-tip Sædebænk.


Trin 12: er betrækket okay? God tur!

Trin 12: er betrækket okay? God tur!

12 – Kontrol af sæde

Vend sædet om igen, og kontrollér, om betrækket sidder korrekt. Når det hele er færdigt, har du helt selv lavet en sædebænk med perfekt siddekomfort. Det kan du godt være stolt af, og så kan du nyde den næste lange køretur.


Louis Teknikcenter

Har du et teknisk spørgsmål om din motorcykel, kan du gerne henvende dig til vores teknikcenter. Medarbejderne har erfaring, mulighed for at se efter samt utallige adresser til hjælp.

Bemærk!

Vores gør-det-selv tips er kun generelle arbejder, som ikke er lige egnede til alle køretøjer eller også enkelte komponenter. De lokale forhold hos dig kan være helt anderledes, derfor påtager vi os ingen garanti for rigtigheden af de oplysninger, der står i vores gør-det-selv tips.

Vi takker for din forståelse.