Skæring af gevind

Gewinde schneiden

Et gevindskæresæt i de mest almindelige skruestørrelser bør aldrig mangle i en veludrustet gør det selv-garage: det kan bruges til at redde angrebne gevind, udskifte gevind, der ikke er til at redde, med nye i overstørrelse og ret nemt udskifte hjemmelavede monteringsdele med indvendige eller udvendige gevind. Et godt gevindskæresæt indeholder tretrins-gevindborindsatser pr. størrelse og gevindskærer, så der kan fremstilles udvendige og indvendige gevind. Enkle gevindbor i ét trin er velegnet til efterskæring af gevind eller til blødt materiale.

Det er vigtigt for at få et holdbart nyt gevind, at kernehullet altid bores i den rigtige størrelse.

Diameter af kernehullet metrisk ISO-gevind, DIN13
Nominel dimension mmGradient mmKernehul mm
M30,52,5
M40,73,3
M50,84,2
M615
M716
M81,256,8
M101,258,8
M101,58,5
M121,510,5
M121,7510,2

 

OBS!: til følgende arbejde er professionelt kendskab til motorkøretøjer absolut en fordel. Hvis du ikke har de fornødne kvalifikationer, anbefales det, at arbejdet udføres af et specialværksted!


Fremstilling af indvendigt gevind

Teil 1, Step 1: Mit einem Körner das Zentrum der Bohrung markieren

Trin 1: markér centrummet for hullet med en kørner

01 – Markér centrummet for hullet med en kørner

Før du begynder med at bore, skal borehullets centrum først findes med et slag med en kørner. Det gør du ved at anbringe materialet på fast underlag.


Teil 1, Step 2: Das Kernloch muss besonders präzise gebohrt werden

Trin 2: kernehullet skal bores meget præcist.

02 – Kernehullet skal bores meget præcist.

Nun wird gebohrt. Achte auf eine gute Ausrichtung. Eine schiefe Bohrung kann das Bauteil endgültig verderben. Daher ist es ratsam, das Teil auszubauen und sorgfältig im Schraubstock oder auf der Standbohrmaschine auszurichten. Größere neue Bohrungen zunächst mit kleinerem oder Stufenbohrer vorbohren. Dazu den Bohrer in die Maschine einspannen und mit Bohröl (oder Sprühöl) benetzen, damit er nicht überhitzt und ausglüht. Bohrer langsam laufen lassen. Das Bohrloch, wenn nötig, abschließend mit einem Senker versäubern, jedoch insbesondere bei dünnem Material nicht zu tief einsenken.


Teil 1, Step 3, Abb. 1: Das neue Gewinde entsteht in drei Arbeitsgängen mit verschiedenen Bohrern

Trin 3, fig. 1: det nye gevind fremstilles i tre arbejdsgange med forskellige bor.

03 – Skæring af gevind

Find et passende gevindbor til kernehullet. Tretrins-gevindbor er markeret med ringe på skaftet. Trin 1 (en ring – forskærer). Trin 2 (to ringe) og færdigskærer (uden ring).

Skru gevindboret i en ønsket værktøjsholder, fugt med boreolie (eller sprayolie), og stik det lodret i borehullet.

Skær nu langsomt gevindet. I blødt materiale (f.eks. aluminium) kan der arbejdes fortløbende, i hårdt materiale (stål, rustfrit stål) skærer man langsomt gevindskæreren en hel gevindomgang frem, knækker spånen ved at skrue en kvart omgang tilbage og så fremdeles, indtil gevindskæreren er skruet så langt som muligt ind i kernehullet.

Teil 1, Step 3, Abb. 2: Immer langsam, flüssig und kontrolliert arbeiten

Trin 3, fig. 2: arbejd altid langsomt, flydende og kontrolleret

Arbejd altid langsomt, flydende og kontrolleret

Ved blindhuller (materiale ikke boret helt igennem) går den ikke helt i bund. Arbejd altid langsomt, flydende og kontrolleret, og sørg for, at gevindboret bevæger sig lige i kernehullet.

Når den første arbejdsgang er afsluttet, skal du skrue forskæreren ud, tørre spåner væk, puste gevindet igennem med trykluft, og skrue gevindboret trin to (to ringe) i på samme måde i olie, igen rengøre borehullet og til sidst skrue den oliesmurte færdigskærer (uden ring) i. 

Nu kan du prøve at skrue skruen i. Kører den ikke rent, skal du efterbehandle med færdigskæreren igen.

In unI vores gør det selv-tip "Løsning af skruer“ forklarer vi, hvordan man reparerer et gevind med et "V-coil"-gevindreparationssæt.


Fremstilling af udvendigt gevind

Teil 2, Step 1: Nur auf einem angefasten Bolzen lässt sich der Gewindeschneider gerade aufsetzen

Kun på en faset bolt kan gevindskæreren sættes lige på.

01 – Kun på en faset bolt kan gevindskæreren sættes lige på.

Fremstillingen af et nyt udvendigt gevind kræver lidt snilde og øvelse. I første omgang er forudsætningen en helt rund bolt med passende diameter. F.eks. skal bolten til et M3-gevind have en diameter på 3 mm, M4 = 4 mm, M5 = 5 mm ... 

Bolten skal være faset let konisk i enden, f.eks. med filen. Uden fas kan gevindskæreren ikke sættes på, kører straks skævt og æder sig ind i materialet.

Gevindskæreren smøres ind i olie, spændes i en værktøjsholder og denne sættes på bolten med benene i en vinkel på 90 grader. Nu drejer man gevindskæreren på bolten i jævne, langsomme bevægelser.

Bemærk: Så snart gevindskæreren kører skævt, ødelægges gevindet! Arbejd derfor især på de første gevindomgange meget koncentreret. 

Blødt materiale (aluminium) kan man skære igennem i en bevægelse, ved hårdt materiale (stål, rustfrit stål) bryder man spånen efter en helt gevindomgang ved at skrue en kvart omgang tilbage.


Teil 2, Step 2: Mit einem eingeölten Gewindeschneider lassen sich teilbeschädigte Außengewinde nachschneiden

Med en oliesmurt gevindskærer kan delvist beskadigede udvendige gevind skæres efter

02 – Efterskæring af udvendigt gevind

Er gevindskæreren nået til foden af bolten, lader man den køre op og ned ad gevindet et par gange med lidt sprayolie for at gøre den glat.


Teil 2, Step 3: Gut für beschädigte Gewinde: die Gewindefeile

Gevindfile – godt til beskadigede gevind

03 – Gevindfile

Et trykket, delvist beskadiget udvendigt gevind kan man gøre bevægeligt igen ved at lade en oliesmurt gevindskærer køre op og ned et par gange. Her skal du også sørge for, at gevindskæreren sidder lige på gevindet.

Bemærk: Det er bedre at bruge en gevindfil, for den retter det gamle gevind op igen, mens gevindskæreren fjerner materiale uopretteligt.


MÅSKE NOGET FOR DIG


Louis Teknikcenter

Har du et teknisk spørgsmål om din motorcykel, kan du gerne henvende dig til vores teknikcenter. Medarbejderne har erfaring, mulighed for at se efter samt utallige adresser til hjælp.

Bemærk!

Vores gør-det-selv tips er kun generelle arbejder, som ikke er lige egnede til alle køretøjer eller også enkelte komponenter. De lokale forhold hos dig kan være helt anderledes, derfor påtager vi os ingen garanti for rigtigheden af de oplysninger, der står i vores gør-det-selv tips.

Vi takker for din forståelse.