Værktøj til dit MC-værksted 

Hvis du selv vil skrue på din MC, klare servicearbejdet og montere tilbehørsdele har du brug for en servicehåndbog, lidt ro til arbejdet og fornuftigt værktøj. 

Værktøj til dit MC-værksted

Værktøj - basisviden

Masser af simple vedligeholdelsesopgaver på motorcyklen kan du sagtens selv klare og nogle tilbehørsdele kan monteres uden dyre værkstedsbesøg, hvis man har tre ting til rådighed: en servicehåndbog til ens eget køretøj, lidt ro til arbejdet og fornuftigt værktøj. Lige netop det sidste har uerfarne gør det selv-folk ofte ikke (endnu). En tilfældig samling uprofessionelle skruetrækkere, en billig polygriptang og en sløv knibtang, og så et par gaffelnøgler af mindre god kvalitet giver brugeren større frustrationer end glæde. Men med et fornuftigt udvalg af værktøj af en god kvalitet kan gør det selv-arbejdet skabe stor glæde og oven i købet hjælpe dig med at spare penge.

Grundudstyr til gør det selv-arbejdet

For ikke ret meget mere end en mekanikers timeløn bør du starte med at anskaffe dig et godt, lidt større topnøglesæt ("skraldekasse") med en stor (1/2" el. 3/8") og en lille (1/4") skralde, masser af toppe, bits, bitholdere, led og forlængere. Med det kan du løsne de allerfleste skrueforbindelser på din MC, selv dem på skjulte steder. Det behøver ikke være et rasende dyrt sæt i professionel kvalitet, men i det mindste være af krom-vanadium-stål. 

Fig. 1 a: Metric socket wrench set

Fig. 1 a: Metric socket wrench set

Fig. 1 b: Ring-Skuenøgle sæt

Fig. 1 b: Ring-Skuenøgle sæt

Fig. 2 a: Komplet kasse

Fig. 2 a: Komplet kasse

Fig. 2 b: Komplet kasse

Fig. 2 b: Komplet kasse

(Fig. 1: et topnøglesæt i mm-mål og et gaffelnøglesæt er ikke til at komme udenom...)

(Fig. 2: ...eller en komplet kasse med værktøjssæt i mm- eller tommemå.)

Toppe med lateralt indslag er en god hjælp, så du undgå "overskruede" unbrakoskruer. Hvis uheldet alligevel er ude, kan nogle ødelagte skruer endda stadigvæk løsnes: f.eks. med Rothewald-topnøglesættet (fig. 1 a). Som modholder til møtrikker kræves der ofte et ekstra stykke værktøj. Derfor kommer du heller ikke udenom at skulle anskaffe dig et stort ring/gaffel-nøglesæt (fig. 1 b). Eller du kan vælge en komplet kasse, f.eks. fra Rothewald med ring/gaffel-nøgler, skruetrækkere, tænger og ekstra 3/8"-skralde (mellemstor) (fig. 2 a).

Fig. 3 a: Tænger

Fig. 3 a: Tænger

Fig. 3 b: Hammer ca. 300 g.

Fig. 3 b: Hammer ca. 300 g.

Fig. 3 c: LED-Multifunktionstester

Fig. 3 c: LED-Multifunktionstester

Fig. 3 d: Sæt kabelsko med en tilhørende klemmetang

Fig. 3 d: Sæt kabelsko med en tilhørende klemmetang

Fig. 3 e: Rulle selvsvejsende isoleringsbånd

Fig. 3 e: Rulle selvsvejsende isoleringsbånd

Fig. 3 f:  Børste

Fig. 3 f:  Børste

(Fig. 3: tænger, en hammer, en LED-multifunktionstester, et Japanstik-sæt, et børstesæt og selvsvejsende isoleringsbånd kan altid bruges.)

Den lykkelige ejer af en Harley eller en klassisk englænder har naturligvis brug for værktøj i tomme-mål. Det kan f.eks. være Rothewalds tommeværktøjssæt inkl. ring/gaffelnøgler og unbrakonøgler m. kuglehoved (fig. 2 b).

Fig. 4: Digital skydelære

Fig. 4: Digital skydelære 

Derudover bør du have: Et tangsæt, f.eks. fra KNIPEX (bill. 3 a), en mellemstor hammer (ca. 300 g, f.eks. fra Gedore (bill. 3 b)), en multifunktionstester til pålidelig måling af spænding og fastlæggelse af fejl i det elektriske system (bill. 3 c), et sæt med kabelsko med passende crimptang (bill. 3 d), en rulle selvklæbende isoleringstape (bill. 3 e), et børstesæt for at fjerne snavs og korrosion (bill. 3 f) en målelære til indmåling (bill. 4).

Avanceret udstyr til værkstedet

Selvom du med de bits, der findes i topnøglesættet også kan skrue ligekærv-, krydskærv- og unbrakoskruer, vil du nok også ind i mellem hellere arbejde med traditionelle skruetrækkere, fordi de er mere modstandsdygtige (fig. 5 a). Sidder der mange krydskærv- eller ligekærvskruer på din MC, er en slagnøgle (fig. 5 b) en virkelig god hjælp, for ofte sidder den type skruer pokkers godt fast, og "overskrues" hurtigt. Svært tilgængelige unbrakoskruer er bedst at skrue med de efterhånden ret billige nøgler m. kuglehoved (fig. 5 c), f.eks. fra Rothewald, der vinklet tilgang. For at løsne fastsiddende dele på køretøjet hjælper et løsnende slag med en gummi- eller plastikhammer (fig. 5 d) af og til. En værkstedshammer af stål vil her ofte nærmere have en fatal virkning... 

Fig. 5 a: Skruetrækker sæt

Fig. 5 a: Skruetrækker sæt

Fig. 5 b: Slagnøgle-sæt

Fig. 5 b: Slagnøgle-sæt

Fig. 5 c: Unbrakonøgle

Fig. 5 c: Unbrakonøgle

Fig. 5 d: Vario hammer

Fig. 5 d: Vario hammer

(Fig. 5: et skruetrækkersæt, en slagnøgle, et par unbrakonøgler og en Vario hammer er også en del af det avancerede udstyr på værkstedet...)

På et eller andet tidspunkt får du nok også brug for at afmontere en køretøjsdel, der er fikseret med en spræng- eller låsering. Det kræver en særlige låseringstang (fig. 6 a) til indvendige og udvendige ringe. Hvis du f.eks. vil foretage reparationsarbejde på motoren, eller på en eller anden måde ikke har den rigtige følelse i hånden til at spænde skruer i henhold til deres formål og størrelse, bør du anskaffe dig en lille og en stor momentnøgle (fig. 6 b). Du kan finde mere om dette i gør det selv-tippet Momentnøgler - basisviden.

Fig. 6 a: Seeger-ring-tangsæt

Fig. 6 a: Seeger-ring-tangsæt

Fig. 6 b: Stor og lille momentnøgle

Fig. 6 b: Stor og lille momentnøgle

Fig. 6 c: Batterilader

Fig. 6 c: Batterilader

Fig. 6 d: MC-løfter

Fig. 6 d: MC-løfter

(Fig. 6: ...ligesom et låseringstangsæt, en "stor" og "lille" momentnøgle, en batterilader og en MC-løfter.)

Uanset hvor massive momentnøglerne ser ud, anvendes de kun til at spænde og aldrig løsne fastsiddende skruer med, for ellers kan den indvendige mekanik blive ødelagt. Du bør også anskaffe dig en batterilader (fig. 6 c), der passer til batteriet på din MC. Du kan læse mere om dette i gør det selv-tippet Opladere.

Hvis din MC ingen støttefod har, bør du også unde dig selv en løfter (fig. 6 d), der passer til din MC, så du kan parkere den sikkert, både når du skruer på den og i vinterpausen, og så du også bliver i stand til at dreje baghjulet rundt, når du skal smøre kæden. Du kan læse mere om dette i gør det selv-tippet Løftebuk grundlæggende viden. Tja, så har du faktisk et hobbyværksted med et ret godt udstyr. Du får først brug for mere værktøj, når du skal udføre særlige opgaver.


Vores anbefaling


Specialværktøj

Fig. 7 a: Bremsestempel-nulstiller

Fig. 7 a: Bremsestempel-nulstiller

Fig. 7 b: Brake Bleeder

Fig. 7 b: Brake Bleeder

Fig. 7 c: Oliefilternøgle

Fig. 7 c: Oliefilternøgle

Fig. 7 d: Synkrontester med 2 eller 4 ure

Fig. 7 d: Synkrontester med 2 eller 4 ure

Fig. 7 e: Tester til tændspænding

Fig. 7 e: Tester til tændspænding

Fig. 7 f: Digitalt multimeter

Fig. 7 f: Digitalt multimeter

(Fig. 7: det nyttige specialværktøj omfatter f.eks. et bremsestempelværktøj, en bremseudlufter, modelspecifik oliefilternøgletop, synkrontester, tændingsspændingsmåler, et digitalt multimeter...)

Fig. 8: En gevindfil

Fig. 8: En gevindfil 

  • Til den evigt tilbagevendende service på bremserne er et bremsestempelværktøj (fig. 7 a) og en bremseudlufter (fig. 7 b) meget praktisk.
  • Ved udskiftning af oliefilterpatroner anvender man ofte en oliefilternøgletop (fig. 7 c) til 1/2"-skralde, der passer til den enkelte MC-model. 
  • Ønsker man selv at synkronisere en multikarburator, skal man bruge en synkrontester f.eks. fra Rothewald med 2 (fig. 7 d) eller 4 ure (ikke illustreret).
  • For at finde fejl på tændingsanlægget uden at risikere fejl på motorcyklens elektroniske system, anvender man en (endda ret billig) tændspændingstester (fig. 7 e).
  • Et multimeter koster heller ikke en formue, f.eks. fra Rothewald (fig. 7 f), til fejlsøgning på motorcyklens strømkreds.
  • Er gevindet i en bolt ødelagt, kan det ofte rettes op igen med gevindfile i mm-mål (fig. 8).
Fig. 9 a – Devindskæresæt og boresæt

Fig. 9 a: Devindskæresæt og boresæt

Fig. 9 b – Værkstedstaburet

Fig. 9 b: Værkstedstaburet

(Fig. 9: ...samt et manuelt gevindbore- og gevindskæresæt og en værkstedstaburet.)

Ejer man en oldie eller vil gerne ombygge sin MC, får man af og til brug for at reparere gevind eller forsyne dele, man selv har fremstillet, med nye gevind. Med et godt gevindskærer- og boresæt (fig. 9 a) er dette ikke noget problem. 

I modsætning til en gevindskærer (fig. 9 a) genopretter den det eksisterende materiale igen, i stedet for at fjerne materiale og svække gevindet yderligere. Du kan læse mere om emnet gevind i gør det selv-tippet Skær gevind.  

At kunne sidde afslappet, når du arbejder på din MC, øger fornøjelsen ved din hobby. En behagelig taburet (fig. 9 b) til brug for arbejdet på din MC fuldender derfor dit udstyr på en fornuftig måde og er på ingen måde overflødig luksus - for en god siddeposition foran køretøjet er ikke kun komfortabel; den gør det også nemmere at udføre koncentreret, velovervejet arbejde.


Bedre komfort under arbejdet

Særligt nyttigt værktøj, der ikke er et must, men som gør hobbymekanikerens hverdag meget mere behagelig. Et skraldenøglesæt (fig. 10 a) udgør en flot kombination af skralde og ringnøgle. Det kan anvendes overalt, hvor en "almindelig" skralde er for stor, f.eks. på trange steder på motorcyklen.

Fig. 10 a: Skraldenøglesæt

Fig. 10 a: Skraldenøglesæt

Fig. 10 b: Magnetopsamler medLED-lys

Fig. 10 b: Magnetopsamler med
LED-lys

Fig. 10 c: Magnetskål

Fig. 10 c: Magnetskål

Fig. 10 d: Magnetisk værktøjsliste

Fig. 10 d: Magnetisk værktøjsliste

(Fig. 10: et topnøglesæt m. skralde, en magnetopsamler med LED-belysning, en magnetskål og en magnetisk værktøjsskinne er komfortabelt ekstraudstyr.)

Et andet stykke specialværktøj er en magnetopsamler (fig. 10 b). Den kan f.eks. bruges til at fiske møtrikker op igen, hvis de er faldet ned, hvor de er svære at nå. Magnetopsamlere fås også med LED-belysning. Smådele, der er blevet væk i mørket, kan på den måde findes igen.

For at sikre at du ikke mister noget, hjælper en magnetskål (fig. 10 c) dig med at holde styr på smådelene. Takket være den fast forbundne magnet i bunden af skålen, går ingen bolte, møtrikker eller skiver længere tabt.

Det samme gælder for værktøj ved hjælp af den magnetiske værktøjsliste (fig. 10 d). Med den ligger værktøjet ikke længere rundt omkring og flyder, men er meget variabelt og altid lige ved hånden.

Flaskeåbner

Flaskeåbner

Og til sidst det vigtigste værktøj

Noget der naturligvis aldrig må mangle: for at sætte kronen på værket og gøre dagen på værkstedet helt perfekt, bør en oplukker også være en del af dit værktøjssortiment.


Vores anbefaling


Louis Teknikcenter

Har du et teknisk spørgsmål om din motorcykel, kan du gerne henvende dig til vores teknikcenter. Medarbejderne har erfaring, mulighed for at se efter samt utallige adresser til hjælp.

Bemærk!

Vores gør-det-selv tips er kun generelle arbejder, som ikke er lige egnede til alle køretøjer eller også enkelte komponenter. De lokale forhold hos dig kan være helt anderledes, derfor påtager vi os ingen garanti for rigtigheden af de oplysninger, der står i vores gør-det-selv tips.

Vi takker for din forståelse.